Kmet, ki je postal vegan

novica_veganski_kmet.jpg

 

Jay Wilde je leta 2011 v Derbyshiru od očeta podedoval Bradley Nook, farmo, veliko 172 hektarjev. Za spremembo se je odločil letos, saj je predan vegan. Jay je s svojo ženo Katjo dobro skrbel za živali, vendar pravi, da se jih ni upal pogledati v oči. »Vedel sem, da jih bom na koncu izdal.« 60-letnik pravi, da je prepričan, da se živali zavedajo svoje usode ter čutijo, da so v nevarnosti in bodo prej ali slej zaklane.

Zakonca sta po sestanku z društvom The Vegan Society 70 % svojih krav poslala v zavetišče v Norfolk. Preostale krave ter teleta pa so njuni hišni ljubljenčki. Poimenovala sta jih po posebnih značilnostih. Npr. Tiger Tim, Choc (kot chocolate oz. čokolada), Luknja v Glavi, Modri in Rosie. Imata tudi 11 mačk ter 2 psa.

Posest želita še dodatno nadgraditi. Zgraditi si želita vegansko restavracijo, kuharsko šolo, trgovino ter mogoče še počitniško nastanitev. Par že zbira denar s pomočjo množičnega financiranja (angl. crowdfunding). Wilda je strah glede prihodnosti, vendar je presrečen, da ne bo več pošiljal krave v zakol.

Pri določenih kmetih, npr. pri svojemu svaku, je nepriljubljen, saj živinorejci vidijo vegetarijanstvo in veganstvo kot grožnji njihovemu načinu preživljanja. Ko sta on ter njegova žena preoblikovala farmo ter postala vegana, sta dobila številna pisma od ljudi, ki ju imajo za heroja. »Ne počutim se kot heroj. Kar sem naredil, sem naredil zato, ker nisem imel druge alternative. Kar je včasih delovalo, sedaj ne. Živinoreja porablja preveč virov in neetično je misliti, da živali niso nič več kot samo meso.« Pravi pa tudi, da ni prav, da se kmete grdo obravnava (npr. se jim grozi), saj so ‘zaklenjeni v sistem in ne vedo, kaj narediti’.

»V šoli mi je šlo zelo slabo in kot edinemu sinu mi je bilo usojeno postati kmet.« pravi Wilde. Nikoli se pa ni počutil kot pravi kmet. Sumi, da tudi njegov oče ni hotel biti kmet, vendar se je verjetno čutil dolžnega pomagati svojemu invalidnemu očetu. Jay pravi, da je njegova sanjska služba delo v tovarni Derby Rolls Royce. Z ženo zdaj jesta rastlinsko, je pa priznal, da se mu je bilo težko odreči siru.


Vir: inews.co.uk
Datum objave: 29.3.2018
Pripravila: Andreja Merc