James Cameron: Se želite boriti proti podnebnim spremembam? Nehajte jesti meso.

novica_james-cameron-24-9.jpg

James Cameron, slavni režiser in znani aktivist proti podnebnim spremembam, ima sporočilo za množice: postanite vegani v boju proti podnebnim spremembam.

Cameron, ki je vegan od leta 2011, je imel na srečanju o podnebnih spremembah v Los Angelesu govor o vplivu sistemov prehranjevanja in diet na podnebne spremembe.

V ekskluzivnem intervjuju za revijo Fortune je Cameron pojasnil: "Kar nam je postalo kristalno jasno po pogovorih s strokovnjaki s področja prehrane in trajnostne energije je, da pravzaprav ne moremo doseči naših emisijskih ciljev brez obravnave živinoreje. In to je nekaj, česar nihče ne omenja."

To sporočilo je zelo pomembno, saj veliko ljudi, ki jim je mar za okolje, še vedno ne ve, da je reja živali za prehrano ljudi tako neverjetno uničevalna.

Pomislite na nekaj dejstev:

  • ob prehodu na veganstvo svoje izpuste CO2 v trenutku prepolovite
  • potrebnih je 9.500 litrov vode za proizvodnjo le 450 gramov govedine
  • 80 % poseka Amazonskega gozda je namenjenega za vzrejo živine
  • industrijske kmetije hudo onesnažujejo reke in podzemne vode

Medtem ko se vsesplošne negativne posledice živinoreje na trenutke zdijo neobvladljive, ima Cameron za nas sporočilo upanja: "Silno enostavno sporočilo je, da ste lahko bolj zdravi, tako vi kot vaš planet, le na podlagi malenkosti, ki jo lahko storite že danes. Obenem boste privarčevali denar, ker je vegansko prehranjevanje kratko malo cenejše. Ceneje je proizvajati rastline. Privede do nižjega ogljičnega odtisa, nižjega vodnega odtisa, nižjega denarnega odtisa in je bolje za vas."

Seveda, eden najboljših razlogov za črtanje živalskih produktov je preprečevanje nepotrebnega trpljenja in smrti živali.

 

Vir: James Cameron: Wanna Fight Climate Change? Stop Eating Meat.
Prevod in priredba: Monika Lavrič
Objavljeno: 24. september 2015