Italija razglasila prepoved pridelovanja krzna po vsej državi

prepoved_krzna_italija.jpg

 

Odbor za proračun italijanskega senata je glasoval za odobritev spremembe zakona o proračunu, ki bi trajno prepovedala italijansko industrijo krznarstva po vsej državi. Med živalmi, ki jih trenutno gojijo v državi, so lisice, rakuni, činčile in kune.

Do zdaj so bili izbruhi COVID-19 potrjeni na približno 465 farmah kun v 12 državah, študije pa kažejo, da je zaradi dovzetnosti zlasti te vrste za koronavirus in tesnih ter nehigienskih razmer v industrijski reji krzna na splošno ta industrija zelo tvegana za to in morebitne prihodnje pandemije.

Prepoved predvideva ukinitev preostalih italijanskih krznarskih farm do 30. junija 2022 in določa tri milijone evrov odškodnine za kmete in delavce, ki jih bo prisilno zaprtje prizadelo. Častna poslanka Michela Vittoria Brambilla je podprla predlog za preoblikovanje, senatorka Loredana De Petris pa je uradno vložila spremembo.

Po navedbah vodilne dobrodelne organizacije za zaščito živali Humane Society International (HSI) je glasovanje sledilo razpravam z odborom o prihodnosti noric v ujetništvu v Italiji, vključno s poročilom o tem, kako spremeniti 10 preostalih farm v "humana in trajnostna podjetja".

Čeprav mora odločitev dokončno potrditi še italijanski parlament, HSI trdi, da se to pričakuje pred koncem leta. Če se bo to zgodilo, bo Italija kmalu postala 16. država v Evropi, ki bo popolnoma prepovedala krznarstvo, pridružila pa se bo Madžarski, Franciji in številnim drugim državam.

"To je zgodovinska zmaga za zaščito živali v Italiji," pravi direktorica HSI Italija Martina Pluda. "Z današnjim glasovanjem smo potrdili, da dopuščanje množične vzreje divjih živali za frivolno krznarsko modo predstavlja tveganje za živali in ljudi, ki ga ni mogoče upravičiti z omejenimi gospodarskimi koristmi, ki jih ponuja majhni manjšini ljudi, ki se ukvarjajo s to kruto industrijo."

Italijanska vlada je v začetku tega leta po vrsti izbruhov COVID-19 odredila prekinitev vzreje kun na farmah, zaradi česar je bilo samo v Evropi ubitih več milijonov kun.

Koalicija evropskih držav pod vodstvom Avstrije in Nizozemske medtem poziva Evropsko komisijo, naj z zakonom ukine celotno dejavnost reje krzna v EU, pri čemer so številne države članice izrazile podporo takšni spremembi.

Pluda dodaja: "Obstajajo zelo jasni gospodarski in okoljski razlogi za javno zdravje in seveda razlogi za dobro počutje živali, da se krznarske farme zaprejo in prepovejo."

Potrošniki so vse bolj zaskrbljeni zaradi okoljskega in etičnega konteksta svojih nakupov. Zato so se v zadnjih nekaj letih številne blagovne znamke in oblikovalci hitro distancirali od krzna, vključno z ikoničnimi italijanskimi znamkami, kot so Valentino, Armani, GUCCI, Prada in Versace. Večina jih je kot ključne motive navedla dobro počutje živali in trajnostni razvoj ter spremenjeno javno mnenje o tekstilu živalske kože.

 

Original: Liam Pritchett
Prevedel: M.A.
Fotografija: Zdeněk Macháček - Unsplash