Evropski parlament odločno v boju proti raku s promocijo rastlinske diete

veggies_news.jpg

 

Evropski parlament je sprejel resolucijo o boju proti raku, ki države članice Evropske unije poziva, naj spodbujajo zdravo, rastlinsko prehrano in uživajo manj mesa za zmanjšanje tveganja za nastanek raka. Trenutno je rak drugi najpogostejši vzrok smrti v Evropi – poleg bolezni srca in ožilja, kot sta srčni infarkt in možganska kap – z 1,3 milijona smrti vsako leto. Trenutno je vsako leto tudi 3,5 milijona diagnosticiranih primerov, to število pa naj bi se do leta 2035 povečalo na več kot 4,3 milijona primerov.

Sprejeta resolucija je del celovite in usklajene strategije za preprečevanje raka in sledi uvedbi Evropskega načrta za boj proti raku v letu 2021. Resolucija med številnimi drugimi ukrepi poudarja povečano uživanje rastlinske hrane, kot so sveže sadje in zelenjava, polnozrnate žitarice in stročnice namesto mesa, visoko predelanih izdelkov in izdelkov z visoko vsebnostjo sladkorja, soli in maščob.

Evropska unija svoje države članice poziva, naj potrošnikom pomagajo pri ozaveščeni, zdravi in trajnostni izbiri hrane. To vključuje sprejetje obvezne in usklajene oznake hranilne vrednosti na živilih v EU ter večjo cenovno in splošno dostopnost svežih živil, kot so sadje, zelenjava, stročnice in polnozrnate žitarice. Resolucija poziva tudi k celovitim javnim kampanjam o prehrani in k prehranskemu svetovanju, ki ga nudi primarni zdravstveni sektor.

 

Meso je povezano z rakom

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je predelano meso, kot so slanina, šunka in klobase, rakotvorno v skupini 1, rdeče meso, kot sta govedina in svinjina, pa je povezano z rakom debelega črevesa in danke, trebušne slinavke in prostate. Raziskave kažejo tudi, da živalske beljakovine spodbujajo rastni hormon IGF-1; namreč več tega hormona je prisotnega v krvnem obtoku, večje je tveganje za razvoj raka. Raziskave kažejo, da bodo tisti, ki se prehranjujejo rastlinsko, občutili zaščito pred rakom zaradi zmanjšanega rastnega hormona in povečane ravni zavezujočih beljakovin.

Številne študije so povezale rastlinsko prehrano z manjšim tveganjem za nastanek raka, vključno z nedavno študijo, objavljeno v Journal of Urology, ki je pokazala, da je večje uživanje zdrave rastlinske hrane povezano z manjšim tveganjem za agresivne oblike raka prostate pri moških, mlajših od 65 let.

Dr. Joanna Swabe, višja direktorica javnih zadev pri Humane Society International/Europe je v izjavi povedala, da je zelo dobrodošlo, da Evropski parlament priznava dejavnike tveganja, povezane z živalskimi proizvodi, pa tudi zaščitne koristi uživanja bolj rastlinske prehrane. Prav tako je povedala, da so poleg zmanjšanja emisij podnebnih sprememb in prizanašanje živalim, ki trpijo na industrijskih kmetijah, prednosti uživanja več rastlinske hrane za zdravje ljudi še en prepričljiv razlog za prehod Evrope na bolj odporen prehranski sistem.

 

Nič več živali v raziskavah raka

Resolucija EU tudi poziva k večjim naložbam v biomedicinske preskusne metode, ki se ne izvajajo na živalih, da bi nadomestili živalske modele v raziskavah raka. Trenutno je rak eno glavnih raziskovalnih področij, ki še vedno uporablja živali v Evropi, kjer so leta 2017 zaradi eksperimentalnih raziskav mučili skoraj milijon živali (zadnja razpoložljiva statistika). Z resolucijo EU zdaj priznava, da so poskusi na živalih nepotrebni in pogosto manj zanesljivi, zaveda pa se tudi pomena vlaganja v nove metode, ki niso na živalih, vključno s podatki iz resničnega sveta, matematičnim modeliranjem, umetno inteligenco in digitalnimi orodji v razvoju inovativnih in stroškovno učinkovitih načinov zdravljenja raka.

Helder Constantino, direktor raziskovalne politike pri oddelku za raziskave in toksikologijo pri Humane Society International, je povedal, da je pobuda Evropa v boju proti raku predstavila odlično priložnost za spodbujanje in iskanje dodatnih sredstev za naprednejše raziskovalne pristope, ki temeljijo na človeški biologiji, ki lahko potencialno premagajo omejitve, povezane s trenutnimi živalskimi modeli. Omogočijo lahko tudi priložnosti za zagotavljanje več človeških podatkov z namenom spopadanja z dramatičnim porastom raka v Evropi.

 

Novica v originalu: https://vegnews.com/2022/2/european-parliament-fight-cancer-plant-based-diet
Avtorica: Nicole Axworthy
Pripravila: K. R.
Foto: Healthy meal photo created by jcomp - www.freepik.com
Objavljeno: 28.3.2022