DELAVNICA VEGANSKE IRANSKE HRANE - kulturno kulinarična delavnica

V torek, 28. februarja smo v sodelovanju z Rdečim križem organizirali brezplačno kulturno kulinarično delavnico.

Na interaktivni delavnici smo se pod vodstvom kuharja Reze Khanija sprehodili po Iranu skozi iransko vegansko kuhinjo. Naučili smo se pripravljati Adasi (lečino juho), solato Sabz in Falafel s humusom po Rezinem receptu, hkrati pa smo se dotaknili tudi osnov iranskega kuhanja.

Reza se je na svoji kuharski poti preizkusil tako v ulični prehrani kot v prestižnih restavracijah Tehrana, kjer je deloval več kot deset let.

Dogodek je bil izredno prijeten; udeleženci so odšli z nasmejanimi obrazi in hvaležnostjo, da so bili lahko deležni tako pristne predstavitve iranske kuhinje ob prijetni glasbi in odlični hrani!

Za vas smo zbrali vse recepte, kateri vas bodo popeljali po poteh Irana.

DSC_6804.jpg

DSC_6854.jpg

DSC_6820.jpg

DSC_6895.jpg

Vse fotografije s kuharske delavnice si lahko ogledate v Facebook albumu.

Enolončnica adasi

Sestavine:

1 kg leče
2 veliki rumeni čebuli
0,5 kg krompirja
2 jušni žlici moke
sok 1 limone
olivno olje
začimbe (po okusu): kurkuma, curry, sol, mleti črni poper

Priprava:

1. Lečo namočimo za 2 uri.
2. Čebulo nasekljamo na majhne kocke in popražimo na vročem olju.
3. Čebuli dodamo moko in hitro pomešamo, da moka rahlo porumeni.
4. Dodamo lečo in kuhamo 30 minut ter na koncu dodamo olupljen krompir narezan na kocke.

* Postrežemo s sveže stisnjenim limoninim sokom olivnim oljem.

DSC_6811.jpg

 

Falafel

Sestavine:

1 kg čičerike (suha)
150 g leče (suha)
1 velika čebula
šopek peteršilja
4 stroke česna
sezam (dekoracija)
začimbe (po okusu): sol, kurkuma, curry, mleti črni poper
2 čajni žlički pecilnega praška

* Priprava falafla je odvisna od države in priložnosti.

Priprava:

1. 1 dan prej namočimo suho čičeriko v vodi, katero menjamo vsake 4 ure.
2. Čičeriko, česen, lečo, peteršilj in čebulo zmešamo v napravi za mletje.
3. Dodamo začimbe in zmes še enkrat damo v napravo za mletje.
4. Zmes damo v hladilnik za 1 uro, da se sestavine dobro prepojijo z zažimbami.
5. Segrejemo olje v ponvi. Olje mora biti zelo vroč, drugače bo falafel preveč masten.
6. Na modelček za oblikovanje falafla natresemo malo sezama, položimo poljubno oblikovano kroglico zmesi in jo ocvremo.
7. Ko je falafel pečen ga vzamemo iz olja in položimo na papir, da se olje odcedi.

* Falafel postrežemo na krožniku s humusom, kislimi kumaricami, paradižnikom in solato.

DSC_6885.jpg

 

Solata sabz

Sestavine:

Preliv:
2 stroka česna
2 jedilni žlici gorčice
kis (po okusu)
sladkor
začimbe (po okusu): sol, mleti črni poper
(vse sestavine zmešamo skupaj)

Solata:
1 kumara
1 korenje
mlada špinača
2 paradižnika (ali 6-7 češnjevih paradižnikov)
1/4 zelene
1/4 rdeče paprike

Priprava:

Zelenjavo narežemo na poljubno velike kose, dodamo preliv in vse skupaj zmešamo.

DSC_6889.jpg

 

Humus

Sestavine:

250 g kuhane čičerike
2 stroka česna
150 g sezamove paste tahini
sol (po okusu)
sveže stisnjen limonin sok (1/4 kozarca- 50 ml)
olivno olje (1/4 kozarca- 50 ml)

Priprava:

Vse sestavine zmešamo v multipraktiku 

Zahvala kuharju Rezi, vsem njegovim pomočnikom, Rdečemu križu, ki nam je omogočil prostor na Kolodvorski ulici 20 v Ljubljani.