Search
Close this search box.

Danski politiki postajajo vegani za rešitev planeta

”Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu.” Politiki na Danskem sledijo temu priljubljenemu citatu s prehodom na veganstvo zaradi skrbi za okolje. Poglejmo si, zakaj.

Ne moremo zanikati, da živinoreja okolju jemlje velikanski davek. Revija TIME je že štiri leta nazaj poročala o uničujočih okoljskih učinkih mesne industrije, ki so kljub temu ostali spregledani.

Čeprav je bil ta vodilni razlog za okoljske spremembe predolgo pometen pod preprogo, svetovni voditelji vendarle začenjajo priznavati dejstvo, na katerega nas okolje že dolgo opozarja. Barack Obama je nedavno omenil nujo po zmanjšanju porabe mesa, nekateri danski politiki pa gredo še korak dlje.

Predana skupina danskih članov parlamenta se je zavezala, da bo sledila 22-dnevnemu veganskemu izzivu. Če se vam to zdi znano: gre za podoben izziv, ki ga je sprejela tudi Beyoncé. Da nam nova navada pride v kri, naj bi trajalo 21 dni, zato se 22 dni za prilagoditev na nov način prehranjevanja sliši smiselno.

Politiki strank Red-Green Alliance ter Alternative so za dobre tri tedne družno pomahali v slovo živalskim izdelkom, da bi opozorili na uničujočo škodo, ki jo intenzivna živinoreja povzroča svetu.

Kot piše Metro, je Uffe Elbæk, voditelj stranke Alternative, izjavil: “To bo brez dvoma velik izziv, vendar pričakujem, da bo hkrati tudi precej zabaven, poleg tega pa bo zagotovo koristil okolju. Proizvodnja hrane za potrebe Zahoda ima velik vpliv na podnebne spremembe. Potrebni so politični ukrepi in zdi se mi pomembno, da politiki naredimo prve korake in začnemo hoditi, kar govorimo.”

 

novica_danski_parlament.jpg

Maria Gjerding, okoljska tajnica pri stranki Red-Green Alliance, je dodala: ‘”Ukrepati moramo na osebnem in na političnem nivoju, da se lotimo resnosti težav podnebnih sprememb. Da bomo 22 dni vegani, samo po sebi ne bo rešilo sveta, je pa odlična priložnost, s katero pritegnemo pozornost na našo potrošnjo živalskih proizvodov ter na okoljske in živalovarstvene probleme, ki jih ta povzroča.”

VeganerUdfordringen je danska kampanja, ki spodbuja ljudi pri 22 dnevnemu veganstvu.

 

Če želite slediti zgledu teh pogumnih politikov, je to zelo preprosto, saj danes obstajajo nadomestki za katero koli tradicionalno mesno jed. Poleg tega na spletu lahko dobite brezplačne veganske začetne komplete:

 

The Physicians Comitee for Responsible Medicine (zdravniški odbor za odgovorno medicino) ponuja brezplačen veganski začetni komplet.

 

Še nekaj povezav za lažji začetek: PETAMercy for AnimalsFriends of AnimalsAction for AnimalsVegan Outreach  in mnoge druge.

 

Pri Slovenskemu veganskemu društvu imamo Enostaven veganski izziv, ki poteka vsak mesec. Več o izzivu si lahko preberete tukaj. Brezplačen 30 dnevni program ponuja:

– brezplačen spletni program (vsakodnevni informativni maili z nasveti, napotki in odgovori na najpogostejša vprašanja)

– 30 dnevni jedilnik

– brezplačno literaturo na temo zdravja

– nasvete glede prehrane in zdravja

– pomoč veganskega mentorja, ki vas bo preko elektronske pošte spodbujal in odgovarjal na vprašanja

– boljše počutje in več energije

– uravnavo telesne teže, izboljšanje prebave.

 

 

Vir: plantbasednews.org/politicians-in-denmark-are-going-vegan-to-save-the-planet
Foto: plantbasednews.org/politicians-in-denmark-are-going-vegan-to-save-the-planet
in metro.co.uk/politicians-in-denmark-are-going-vegan-to-tackle-climate-change-
Pripravila: Monika Lavrič

Deli stran: