Vegan osvojil zlato olimpijsko medaljo

Objavljeno: 20. februar 2013

Alexey Voyevoda, tekmovalec v bobu, je na olimpijadi v Sočiju osvojil zlato medaljo. Ruski tekmovalec, ki poleg vožnje z bobom profesionalno tekmuje v polaganju rok, se je za veganstvo odločil pred tremi leti in pol. Na začetku je k temu pristopil z znanstvenega vidika, nato pa je na vse skupaj začel gledati tudi z etičnega vidika. Pravi, da ima rad srečne in žive živali, ter da se ne prehranjuje več s trpljenjem in bolečino nemočnih.

Alexey svojo močno postavo pa nasprotuje vsem mitom, ki trdijo, da mora človek za mišice in moč jesti živali. "V mojem poklicu sta gibčnost in prožnost izjemno pomembna, in oboje sem izboljšal. Moje telo je postalo lažje, "čistejše". Skoraj nikoli ne zbolim za gripo ali prehladom" je povedal Voyevoda, ki svoje športne uspehe v veliki meri pripisuje veganskemu načinu prehranjevanja. 

Med športniki je vedno več takih, ki ne uživajo mesa in mlečnih izdelkov. Legendarni sprinter Carl Lewis je osvojil deset Olimpijskih medalj, svoje uspehe na Svetovnem prvenstvu leta 1991 pa v veliki meri pripisuje veganski prehrani. Na letošnjih olimpijskih igrah medaljo osvojila tudi umetnostna drsalka in veganka Meagan Duhamel. Ultra-maratonci kot sta Rich Roll in Fiona Oakes, tekmovalci v borilnih veščinah, nogometaši, igralci kriketa in celo Venus Williams posegajo po veganski prehrani, da bi izboljšali svoje nastope ter hkrati pomagali živalim. Diete osnovane na rastlinski prehrani so bogate s hranili in vsebujejo malo maščob in holesterola, zato sploh ni tako presenetljivo, da je tak način prehranjevanje prva izbira za nekatere najbolj "fit" osebe na planetu.

 

Prevod in priredba: Katja Kristan

Povzeto po: http://www.ecorazzi.com/2014/02/18/russian-olympian-and-vegan-alexey-voyevoda-wins-gold/

novica_voyevoda.jpg