Uživanje mesa je smrtno nevarno. Zakaj ga torej še vedno jemo?

Da sta rdeče in procesirano meso smrtno nevarna, je že dolgo časa znano. Vendar pa se je v novi študiji izkazalo, da je stopnja nevarnosti še večja, kot smo verjeli do danes. Po besedah dr. Franka Huja, soavtorja nove harvardske študije s tega področja, je novost »velikost tveganja, povezanega z zelo zmernim uživanjem rdečega mesa.« Tveganje po uživanju procesiranega mesa je še večje.

Harvardska študija je ugotovila, da ena porcija rdečega mesa na dan poveča tveganje za prezgodnjo smrt za 13 odstotkov. Enako velika porcija procesiranega mesa (npr. slanine ali hot doga) na dan poveča to tveganje za 20 odstotkov. In »ena porcija« pomeni košček mesa v velikosti škatlice igralnih kart, ki ne zadovolji nikogar nad 10. letom starosti.

Tu dodaja, da »to pravzaprav ni presenetljivo, saj je uživanje rdečega mesa povezano s povečanim tveganjem za kronične bolezni, npr. bolezni srca in ožilja ter raka. Kar je presenetljivo, je velikost tveganja, ki je povezano z zelo zmernim uživanjem rdečega mesa.«

Študija, ki je bila objavljena 12. marca v časniku Archives of Internal Medicine, je 28 let spremljala več kot 120.000 Američanov in Američank. Vsake 4 leta so izpolnili vprašalnik o svojih prehranjevalnih navadah. Raziskovalci so morali ločiti posledice uživanja rdečega mesa od vseh ostalih razvad, ki so jih pogosteje imeli jedci govedine, npr. kajenje, pitje alkoholnih pijač in fizična neaktivnost. Tudi ob upoštevanju vseh ostalih groznih stvari, ki so jih raziskovalni subjekti prizadejali svojim telesom, je še vedno izstopala močna povezava med rdečim mesom in smrtjo.

Uživanje več zdravih virov beljakovin namesto rdečega mesa ima pomemben pozitiven učinek. Uživanje oreščkov namesto rdečega mesa zniža tveganje za smrt osebe za 19 odstotkov. Hu je povzel: »Mislim, da je javno sporočilo glede zdravja precej jasno. Svojo prehrano z rdečim mesom moramo zamenjati z rastlinsko, ki vključuje bolj zdrave vire beljakovin.«

Povezava do originalne novice: http://care2.com/.../eating-meat-kills-people-so-why-do-we-keep-eating-it.html

novica_uzivanje_mesa.jpg

Fotografija je simbolična.

Priredba: Slovensko vegansko društvo