Spoznajte grahovo vegansko mleko

novica-grahovo-mleko.jpg

 

Grahovo mleko ima velik potencial, da izrine kravje mleko, saj ima ob številnih prednostih tudi zelo podoben okus.

Kravjemu mleku predstavlja uresničljivo grožnjo, saj je po besedah proizvajalca grahovega mleka Ripple Foods le-to 'kremasto, sladko' in nima nikakršnega okusa po grahu. Vsebuje enako količino beljakovin kot kravje mleko, vendar le polovico sladkorja, tretjino nasičenih maščob in 50 % več kalcija. Prav tako ima več kalija in vitamina D.

Ripple Foods, proizvajalec tega novega mleka na osnovi grahovih beljakovin, se pripravlja na distribucijo širom ZDA – svoje produkte bodo dali na tržišče v Whole Foods Markets tega meseca in v trgovine Target do julija. Start-up iz območja sanfranciškega zaliva je lani zbral 13,5 milijona dolarjev za razvoj svojih rastlinskih napitkov brez soje in oreščkov. Grahov napitek naj bi imel osemkrat več beljakovin kot mandljevo mleko (in polovico sladkorja) in 50 odstotkov več kalcija kot kravje mleko.

'Ugotovili smo, da je uživalcem kravjega mleka zelo všeč, uživalci rastlinskih napitkov pa ga obožujejo,' je povedal njegov razvijalec, Neil Renninger. 'Poskusilo ga je že nekaj tisoč ljudi in sprejeli so ga zelo dobro.' Podjetje v prihodnje načrtuje tudi razvoj jogurtov, sirov, smetan in beljakovinskih šejkov.

Pri Ripplu so izračunali, da pri izdelavi njihovega mleka porabijo 99 % manj vode kot pri kravjem mleku, 96 % manj vode kot za izdelavo mandljevega mleka in 76 % manj vode kot za sojino mleko.

Vredno se je opomniti, da imajo mlečni izdelki ogromen ogljični odtis, saj za pridelavo le enega liter mleka porabijo 1.000 litrov vode – za Ripple grahovo mleko pa le 2,25 litra. Toplogredni plini, nastali zaradi gnojenja, pridelave krme, predelave mleka in celo kravjega spahovanja, so zaskrbljujoči. Farma z 2.500 kravami mlekaricami proizvede enako količino odpadkov kot mesto s 411.000 ljudmi. 

 

Povzeto po: (Coming soon!) New pea vegan milk with true potential to wipe out dairy 
Prevod in priredba : Monika Lavrič 
Objavljeno: 26. maj 2016