Predstavitev knjige: Kitajska študija

Kitajska študija avtorja dr. T. Colina Campbella je postala svetovno knjižno uspešnico, ki je pretresla medicinsko in nutricionistično stroko. Knjiga preučuje povezavo med prehranjevanjem s hrano živalskega izvora in kroničnimi boleznimi, kot so koronarna bolezen srca, sladkorna bolezen in različne vrste raka. Avtor zaključuje, da imajo ljudje, ki se prehranjujejo s polnovredno, rastlinsko hrano, torej prehrano brez vseh izdelkov živalskega izvora, vključno z mesom, jajci, mlekom in sirom, ter z minimalno količino predelane hrane in prečiščenih ogljikovih hidratov, manjšo verjetnost za razvoj številnih bolezni. Po besedah avtorja je »nezdrava vsaka hrana, ki vsebuje več kot 0 mg holesterola.«

Avtor priporoča zadostno izpostavljenost soncu oz. jemanje dodatka za zagotavljanje zadostne količine vitamina D ter jemanje dodatka vitamina B12 pri veganih. Kritizira diete, ki priporočajo majhen vnos ogljikovih hidratov (npr. Atkinsonovo dieto), kritičen pa je tudi do redukcionističnih pristopov preučevanja prehrane, pri katerih se za bolezni okrivi določena hranila, v nasprotju s preučevanjem prehranskih vzorcev in interakcij med hranili.

Knjiga se opira na 20-letno študijo, imenovano China-Cornell-Oxford Project, ki jo je izvedla Kitajska akademija za preventivno medicino, univerza Cornell in univerza v Oxfordu, T. Colin Campbell pa je bil eden od vodij študije. Preučevala je umrljivost zaradi raka in ostalih kroničnih bolezni med letoma 1973 in 1975 v 65 državah na Kitajskem in podatke primerjala s prehranskimi navadami in izvidi krvi 100 ljudi iz vsake države iz obdobja 1983–84. Zaključek raziskave je bil, da so imele države s prehrano z večjo vsebnostjo hrane živalskega izvora med letoma 1983–84 večjo umrljivost zaradi »zahodnih bolezni« v primerjavi z obdobjem 1973–75, medtem ko je nasprotno veljalo za države, ki so v prehrano vključevale več rastlinske hrane.

Med bolezni, katerih nastanek in razvoj je lahko povezan z nepravilno prehrano, prištevamo avtoimunske bolezni, kognitivne motnje in demenco, vključno z Alzheimerjevo boleznijo, rak, sladkorno bolezen, okvare vida, srčne bolezni, debelost, ledvične kamne, osteoporozo in druge. S polnovredno rastlinsko prehrano lahko preprečimo nastanek nekaterih od njih, pri ljudeh, ki za njimi že obolevajo, pa preprečimo njihov nadaljnji razvoj ali jih celo pozdravimo.

Po avtorjevih besedah obstaja osem načel prehrane in zdravja:

  1. Prehrana je skupek aktivnosti neštetih komponent iz hrane. Celota je večja kot vsota posameznih delov.
  2. Vitaminski dodatki niso zagotovilo za dobro zdravje.
  3. V hrani živalskega izvora praktično ni hranil, ki bi bila boljša od hranil iz rastlinske hrane.
  4. Geni sami po sebi ne določajo bolezni. Gen funkcionirajo šele takrat, ko so aktivirani oz. izraženi in prehrana igra ključno vlogo pri določanju, kateri geni – dobri ali slabi – se bodo izrazili.
  5. Prehrana lahko znatno vpliva na škodljive učinke strupenih kemikalij.
  6. Ista hrana, ki v zgodnjih fazah preprečuje bolezen, jo tudi zaustavi ali pozdravi v kasnejših fazah.
  7. Hrana, ki je koristna za določeno kronično bolezen, bo koristna tudi za vsesplošno zdravje.


Knjiga Kitajska študija je leta 2012 izšla pri založbi Sitis. Kupite jo lahko v spletni trgovini Slovenskega veganskega društva oziroma na stojnici katerih od dogodkov, na katerih se društvo predstavlja. Knjigo si lahko sposodite tudi v večini slovenskih knjižnic.

novica_kitajska_studija.jpg