Nov val zdravnikov se odloča za rastlinsko prehrano

novica_doktor_kim_williams.jpg

Doktor Kim Williams, zadnji predsednik Ameriške fakultete za kardiologijo (American College of Cardiology), zdaj svojim pacientom zavzeto priporoča rastlinski način prehranjevanja.

 

Zakaj zdravniki po svetu svojim pacientom vedno raje priporočajo vegansko prehrano?

Še nedolgo nazaj bi bilo zdravnikovo predpisovanje rastlinske prehrane kot priporočilo za izboljšanje zdravja deležno kritik in predvsem odpora s strani zdravstvene stroke in pacientov. Izpadli bi predrzni, če bi izjavili, da ima prehrana lahko kakršenkoli vpliv na kronična obolenja. Kaj je potem razlog za trenutno povečanje interesa za rastlinsko prehrano ter njen vpliv na preprečevanje in obvladovanje bolezni? Med zdravniki, od predsednikov zdravstvenih organizacij pa do lokalnih družinskih zdravnikov, je opaziti bistveno spremembo v dojemanju, saj medicinska stroka končno pripisuje večji pomen ugotovitvi njihovega heroja Hipokrata: »Hrana naj bo vaše zdravilo in vaše zdravilo naj bo vaša hrana«.

A kaj točno naj glede na dosedanje najbolj zanesljive podatke strokovnjaki za zdravje priporočajo pacientom? Če upoštevamo, da predmetnik medicinske fakultete običajno vsebuje manj kot 20 ur študija o prehrani ter da nekatere univerze iz Avstralije prepoznavajo svoje diplomante kot »slabo usposobljene za identificiranje in ustrezno reševanje prehranskih problemov svojih pacientov«, lahko rečemo, da imajo zdravniki veliko pomanjkanje znanja na področju prehrane.

 

novica_tablete.jpg

 

Mnogi strokovnjaki za zdravje niso zadovoljni z znanjem o prehrani, ki so ga pridobili med študijem, zato odgovore iščejo na lastno pest.

Severnoameriški zdravniki in dietetiki ne potrebujejo iti daleč po zagotovilo glede ustreznosti in varnosti rastlinske prehrane. Decembra 2016 je ameriška Akademija za prehrano in dietetiko (American Academy of Nutrition and Dietetics), ki je ameriški ekvivalent avstralske Australian Dietary Guidelines, objavila svoje stališče glede veganske prehrane:
»…da je primerno načrtovana vegetarijanska prehrana, vključno z vegansko, zdrava, hranilno zadostna in lahko zagotavlja zdravstvene koristi pri preprečevanju ter zdravljenju določenih bolezni. Tovrstna prehrana je primerna za vsa življenjska obdobja, vključno z nosečnostjo, obdobjem dojenja, obdobjem otrokovega prvega leta življenja in nadaljnjim otroštvom, mladostništvom in obdobjem pozne odraslosti, prav tako pa je primerna tudi za športnike. Rastlinska prehrana je za okolje manj obremenjujoča, porablja manj naravnih virov in predstavlja manjšo škodo za okolje v primerjavi s prehrano, ki je bogata z izdelki živalskega izvora.« (Academy of Nutrition and Dietetics, 2016, str. 1970)


Združenje dietetikov Avstralije (Dietitians Association of Australia) se strinja, »da s pravilnim načrtovanjem lahko dobimo vsa hranila potrebna za zdravje tudi z vegansko prehrano.«


Torej se lahko zdravniki in njihovi pacienti z zagotovilom vodilnih organov s področja svetovanja glede zdrave prehrane odločajo za 100 %-no rastlinsko prehrano, saj je le-ta zdravju koristna. Prav tako se tudi nekatera živila živalskega izvora, ki jih pogosto uživamo, ne obravnavajo več kot varna. Te informacije so zdaj javno dostopne enako, kot je leta 2015 to storila Svetovna zdravstvena organizacija (World Health Organisation). In sicer, da je »procesirano meso kancerogeno za ljudi« ter da je »rdeče meso verjetno kancerogeno za ljudi«.


Številna najnovejša znanstvena poročila veganski način prehranjevanja oproščajo krivičnega slabega slovesa ter hkrati dokazujejo škodljivost diet, ki temeljijo na živilih živalskega izvora. Ali po vsem tem zdravniki, dietetiki ter ustvarjalci predmetnika za študij medicine to priznavajo? Ali bodo strokovnjaki za zdravje v prihodnje sploh še priporočali katerakoli živila živalskega izvora?


Kljub objavljenim študijam z univerz in celo same tobačne industrije v 40. in 50. letih prejšnjega stoletja, je do leta 1960 le ena tretjina vseh ameriških zdravnikov priznavala škodljivost tobačnih izdelkov. Ali ni čas, da začnemo čimprej izvajati potrebne ukrepe, da ne ponovimo enake napake kot v obdobju »zdravnikov kadilcev«. Preprečimo lahko mnoge smrti, ki so posledica bolezni, povezanih z neustrezno prehrano, prav tako pa nepotrebno trpljenje ljudi in živali, ekonomske težave ter obremenitve okolja, povzročene z uživanjem živalskih produktov. Posledic naših prehranjevalnih navad zdravniki ne smejo več ignorirati. Podpirajmo strokovnjake za zdravje, ki gredo v smeri izključevanja živalskih produktov iz svojega življenja in pa tudi profesije. To so vizionarji zdravja, ki se ravnajo po svojih pridigah.

Vir: https://www.plantbasednews.org/post/the-plant-based-prescription-doctors-turning-over-a-new-leaf-on-diet
Pripravila: Janja Kogovšek
Datum objave: 12. 3. 2017