Najuglednejša prehranska organizacija še odločneje podprla vegansko prehrano

3.jpg

Decembra 2016 je ameriška Akademija za prehrano in dietetiko (Academy of Nutrition and Dietetics) v svoji strokovni reviji Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, ki je vodilni vir na področju prakse in znanosti o hrani, prehrani ter dietetiki, objavila svoje stališče glede veganske prehrane, ki ga je podkrepila s 117 strokovnimi viri. Zapisali so, da je veganska prehrana primerna za vsa obdobja človekovega razvoja, pri čemer ni več poudarka na tem, da mora biti »skrbno« načrtovana oziroma vsaj nič bolj kot katerikoli drug način prehranjevanja. Še bolj kot kadarkoli prej so poudarjene prednosti veganske prehrane, še zlasti zdravstvene in ekološke.

»Stališče ameriške Akademije za prehrano in dietetiko je, da je primerno načrtovana vegetarijanska prehrana, vključno z vegansko, zdrava, hranilno zadostna in lahko zagotavlja zdravstvene koristi pri preprečevanju ter zdravljenju določenih bolezni. Tovrstna prehrana je primerna za vsa življenjska obdobja, vključno z nosečnostjo, obdobjem dojenja, obdobjem otrokovega prvega leta življenja in nadaljnjim otroštvom, mladostništvom in obdobjem pozne odraslosti, prav tako pa je primerna tudi za športnike. Rastlinska prehrana je za okolje manj obremenjujoča, porablja manj naravnih virov in predstavlja manjšo škodo za okolje v primerjavi s prehrano, ki je bogata z izdelki živalskega izvora.« (Academy of Nutrition and Dietetics, 2016, str. 1970)

Ljudje, ki se prehranjujejo vegansko, so izpostavljeni manjšemu tveganju za razvoj določenih zdravstvenih obolenj, vključno z boleznimi srca, sladkorno boleznijo tipa 2, povišanim krvnim tlakom, določenimi vrstami raka in debelostjo. Značilnosti veganske prehrane, ki zagotavlja nizko vsebnost skupnega in slabega holesterola v krvi in bolj uravnan krvni sladkor, so manjši vnos nasičenih maščob in višji vnos zelenjave, sadja, polnozrnatih žitaric, stročnic, izdelkov iz soje, oreščkov in semen (bogatih z vlakninami in rastlinskimi hranili). Ti dejavniki prispevajo k znižanju pojavnosti kroničnih bolezni. Edina stvar, na katero morajo biti vegani pri prehrani pozorni, je vitamin B12, ki ga lahko pridobijo v obliki obogatene hrane ali prehranskih dopolnil.  


Vir: Academy of Nutrition and Dietetics (2016). Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. V Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 116 (12), 1970–1980
Objavil: vegan.si
Objavljeno: 31.1.2017