Mleko NI idealna hrana

Vsesplošno sprejeto prepričanje, da je potrebno piti kravje mleko za močne kosti, so postavile na glavo raziskave, ki ugotavljajo prav obratno. Obstajajo povezave med količino mleka, ki ga določena država konzumira na leto, in količino obolenj kosti, ki jih taista država beleži na letni ravni. Države z največjim vnosom mleka imajo tudi največjo raven količine obolelih za osteoporozo in obratno. Mleko namreč znižuje raven pH. To je stanje, ki ga telo mora popraviti. Odličen nevtralizator je kalcij, ki ga telo črpa iz kosti. Kalcij, ki ga potrebujemo za čvrste kosti, v resnici porabljamo za nevtraliziranje znižane pH vrednosti, ki jo povzroča uživanje mleka. 

Kaj je v mleku poleg kalcija? V mleku so našli rastne hormone in antibiotike, ker z njimi na farmah hranijo krave mlekarice. Rastni hormon rBGH se v želji po večjemu zaslužku dodaja k prehrani krav mlekaric zato, ker povečuje količino proizvedenega mleka. Prav ta hormon v človeškem telesu povzroča povečanje nivoja hormona IG-1. Tako stanje krvne slike znanstveniki povezujejo z rastjo rakavih celic. 

Kaj pa živali? Ko krava skoti telička, ji ga še isti trenutek odvzamejo. Če je teliček moškega spola, ga po nekaj tednih zakoljejo, ker mlekarska industrija od njega nima koristi. Tiste ženskega spola pa takoj, ko je mogoče, umetno oplodijo. Ko skoti mladiča, ji, kot rečeno, telička vzamejo, kravo pa priklopijo na stroje in jo 2-3 krat dnevno molzejo, dokler se količina mleka ne začne zmanjševati. Nato jo zopet umetno oplodijo in zgodba se ponovi. Krava po približno petih letih konča v zakolu, saj zaradi izčrpanosti ne daje več dovolj mleka. 

Ste vedeli? Človek je edini sesalec, ki pije mleko druge vrste. Poleg tega je edini, ki mleko pije tudi v odrasli dobi.

Več o živalih izkoriščanih za mleko si lahko preberete na: http://www.vegan.si/za-zivali/zivali-izkoriscane-za-prehrano/mleko-mlecni-izdelki/.

Več o škodljivosti mleka si lahko preberete na: http://www.vegan.si/za-ljudi/zdravje/o-mleku/.

novica_mleko_ni_idealna_hrana.jpg