Mike Fremont, 91-letni vegan, preteče Knoxvillov polmaraton v 3 urah in 4 minutah

Njegov čas predstavlja tudi svetovni rekord v njegovi starostni skupini - za zdaj, dodaja.

Poznate tiste sanje, v katerih tečete in drvite v svoja pozna leta? Mike Fremont dokazuje, da je to mogoče. 91-letnik iz Cincinnatija je prejšnji vikend pretekel Knoxvillov polmaraton v času 3:03:56.

MikeFremont.jpg

Fremont je povedal, da so bili hribi grozni. Dodal pa je še, da se je kljub temu počutil dobro ves čas tekme, saj ne more več teči dovolj hitro, da bi se lahko utrudil.

S tem časom je Fremont podrl rekord v svoji starostni skupini. Prav tako je lani novembra v starostni skupini med 90 in 94 let podrl rekord v Huntingtonovem maratonu, ki ga je pretekel v času 6:35:37 (ratifikacija v teku).

Fremont, ki je videti kot vitalen 60-letnik, svojo visoko starost pripisuje veganstvu. „Trening je pomemben, ampak pri mojih letih ne moreš trenirati, če tega tvoje telo ne zdrži. Sploh ne morem dovolj poudariti pomembnosti rastlinske prehrane pri svojih dosežkih.“

Teči je začel v svojih poznih 30, da bi pregnal stres, ki ga je pestil, ko je postal oče samohranilec treh otrok. Pri 69 letih postavljena diagnoza raka pa ga je pripravila do tega, da je nehal uživati meso, jajca in mlečne izdelke. Verjame, da je ta sprememba pomagala skrčiti njegov tumor in ga skupaj z operacijo popolnoma izničila.

Trenutno Fremont preteče približno 35 milj na teden, večinoma na stezah, opravlja pa tudi mešane treninge s sklecami in vožnjo s kanujem. Podiranje rekordov je zabavno, vendar on teče zaradi zdravja ter družbe in ne zato, da bi si zagotovil mesto v zgodovini teka.

Izvirno besedilo: http://www.runnersworld.com/.../mike-fremont-91-finishes-knoxville-half-marathon-304http://vegnews.com/...5654&catId=8

Prevod in priredba: Slovensko vegansko društvo

 

Podobne vsebine:

Na voljo je slovenski prevod knjige Scotta Jureka z naslovom Jej in teci. Avtor je eden najboljših ameriških ultramaratoncev in prepričan vegan.

Vabljeni tudi k ogledu predstavitvenega predavanja v okviru Enostavnega veganskega izziva v Ljubljani. Na predavanju 6. marca 2013 je Urban Praprotnik, znani tekaški trener za rekreativce predaval o športu in veganstvu. Več o Urbanu, ki je tudi eden izmed ustanovnih članov Slovenskega veganskega društva, in njegovi tekaški skupini lahko izveste na Facebook strani urbanih tekačev oziroma si preberete v intervjuju.