Meso, mlečni izdelki in druga nezdrava hrana vodijo do slabšega zdravja v starosti

V več kot 16 let trajajoči študiji je bilo ugotovljeno, da ljudje s “standardno zahodno prehrano” (ki pojedo veliko rdečega in predelanega mesa, mlečnih izdelkov in ocvrte hrane) umirajo mlajši in pogosteje zbolevajo zaradi različnih kroničnih bolezni, kot so bolezni srca, kap, rak in razna duševna obolenja, v primerjavi z ljudmi, ki nimajo takih prehranjevalnih navad. Raziskovalci so analizirali podatke 5.350 udeležencev študije Whitehall II v Londonu in ocenjevali vzorce prehranjevanja z uporabo t.i. “indeksa alternativne zdrave prehrane” (AHEI – “Alternative Healthy Eating Index”), da bi ocenili tveganje za bolezni. Ugotovili so, da so bili ljudje z višjo vrednostjo AHEI indeksa v starosti na splošno boljšega zdravja.

Vir: *Akbaraly T, Sabia S, Hagger-Johnson G, et al. Does overall diet in midlife predict future aging in phenotypes? A cohort study. Am J Med. 2013; 126: 411-419.

Prevod in priredba: Slovensko vegansko društvo