Izšla je knjiga dr. Barnarda Rešite se zasvojenosti s hrano

Objavljeno: 26. avgust 2013

"Še nihče mi ni rekel, da se ne more rešiti želje po redkvicah ali stročjem fižolu. In nikoli nisem srečal nikogar zasvojenega s špinačo, melonami, hruškami ali glavnato solato. Zapeljivci so predvsem sladkor, čokolada, sir in meso." - dr. Neal Barnard

Skoraj vsak med nami se nekako ne more upreti kakšnemu živilu. Če vas privlačijo čokolada, piškoti, krompirjev čips, sir, burgerji ali ocvrta hrana, ta živila spodkopavajo vaše napore, da bi shujšali in postali bolj zdravi. Trenutno zmagujejo v bitki – a le zato, ker se borite z napačnim orožjem.

Dr. Neal Barnard, veganski zdravnik in vodilni medicinski raziskovalec, v tej prelomni knjigi pojasni, da se ne moremo znebiti hlepenja po tej nezdravi hrani z močjo volje ali s psihološkimi triki.

Priznani medicinski strokovnjak razkriva skrite vzroke hlepenja po čokoladi, piškotih, sladkarijah, siru, mesu in drugih problematičnih živilih. Pouči nas, kako se teh zasvojenosti dokončno rešiti in spremeniti prehranjevalne vzorce. V knjigi je opisanih veliko zgodb ljudi, ki so s pomočjo teh praktičnih nasvetov premagali hlepenje po nezdravi hrani.

Knjiga Rešite se zasvojenosti s hrano temelji na raziskavah avtorja in drugih vodilnih znanstvenikov na pomembnih univerzah. V njej predstavljeni način prehranjevanja in spremembe življenjskega sloga lahko premagajo trdovratne cikluse hlepenja. V knjigi boste našli primere iz vsakdanjega življenja, vprašalnike in praktične nasvete, pa tudi:

  • osupljive nove uvide v kemične procese, ki povzročajo vaše hlepenje,
  • sedem enostavnih korakov, s katerimi se boste osvobodili ciklusov hlepenja in ukrotili svoj apetit,
  • pomembne informacije glede hlepenja otrok po sladkorju in nasvete, kako ga odpraviti,
  • udarni tritedenski načrt za uspešen začetek,
  • 100 slastnih, dobrodejnih veganskih receptov, ki pomagajo telesu, da se osvobodi uroka problematičnih živil, za vas pa pomenijo pot do optimalne telesne teže, trdnega zdravja in dobrega počutja.

Ta razumljiva in praktična knjiga je obvezno čtivo za vsakogar, ki želi shujšati, znižati raven holesterola, imeti več energije in enkrat za vselej prevzeti nadzor nad svojim zdravjem.

Knjigo lahko naročite na spletni strani Založbe Planet.

O avtorju

Dr. Neal Barnard je ustanovitelj in predsednik Zdravniškega odbora za odgovorno medicino, nepridobitne organizacije s sedežem v Washingtonu. Namen odbora je promovirati preventivno medicino, pravilno prehrano in višje standarde v raziskovanju. V  prostorih v Washingtonu opravljamo raziskave učinkov prehrane na različne zdravstvene težave.

Njegove raziskave so objavljene v revijah Scientific American in American Journal of Cardiology ter v drugih pomembnih publikacijah. Dr. Barnard je napisal več kot deset knjig, med drugim Foods That Fight Pain in Food for Life, Power Foods for the Brain, Dr. Neal Barnard’s Program for Reversing Diabetes, The Cancer Survivor’s Guide.. Pogosto predava po vsej državi, sicer pa je izredni profesor na medicinski fakulteti George Washington v Washingtonu D.C., kjer tudi živi.

O knjigi so povedali

»Dr. Neal Barnard je briljanten vizionar, eden vodilnih pionirjev v izobraževanju javnosti o zdravilni moči diete in prehrane.« - dr. Dean Ornish, avtor knjige Eat More, Weigh Lass

»Končno imamo knjigo, ki pojasni, zakaj so nekatera živila tako zasvojljiva, in natančno svetuje, kaj storiti glede tega. Medicinsko utemeljene smernice, vzorčni jedilniki in čudoviti recepti vam bodo pomagali preseči zasvojenost s hrano, okrepiti zdravje in znova vzeti življenje v svoje roke.« - dr. John J. Pippin, član ameriškega kardiološkega kolegija in predstojnik kardiovaskularnega oddelka klinike Cooper

»Ta neverjetno praktična knjiga prikaže enostavne in preverjene načine, kako se rešimo nadležnih prehranjevalnih navad. Razkrije tudi presenetljiva dejstva o tem, kako nas prehranski izdelki zasvojijo. Večina bralcev ne bi nikoli posumila na kaj takšnega. Obvezno čtivo za vsakogar, ki jé, in želi biti zdrav.« - dr. Hans A. Diehl, vodja projekta za zdravje koronarnih arterij in predsednik inštituta Lifestyle Medicine

»Rešite se zasvojenosti s hrano je delo odličnega zdravnika in raziskovalca ter temelji na tehtnih raziskavah. Knjiga se direktno loti enega najbolj kritičnih prehranskih problemov današnjega sveta: ne pove le, kaj naj bi jedli, ampak tudi, kako se lahko osvobodimo navad, ki slabijo zdravje premnogih ljudi. S slastnimi in vabljivimi jedilniki in recepti bo ta knjiga pomembno vplivala na naše zdravje.« - dr. Henry J. Heimlich, Heimlichov inštitut bolnišnice Deaconess