Zdravi, prijazni do živali in okolja - ČS Bežigrad

zdravi-prijazni-20-4-22.jpg

Kdaj: Sreda, 20. april 2022 ob 18.00
Kje: Četrtna skupnost Bežigrad, Vojkova ulica 1 (sejna soba 1 - visoko pritličje), 1000 Ljubljana

Dani Sušnik, strokovnjak za prehrano, nam bo predstavil osnove dietetike, vsebnost beljakovin, železa in drugih pomembnih hranil v različno sestavljenih jedilnikih. Na podlagi teh informacij bo udeležencem razložil sestavo preprostega jedilnika, ki temelji na rastlinski hrani in zmanjša tveganja za mnoga obolenja (srčno-žilna obolenja, diabetes tipa 2, določene vrste raka, debelost).

Ker želimo poskrbeti tudi za to, da bodo naši nasledniki imeli kje živeti, bomo pregledali porabo površine, vode in drugih virov za vsako skupino živil, primerjali vpliv mešane in rastlinske prehrane na okolje. Prikazali bomo primerjavo okoljskega vpliva konvencionalnega kmetijstva v primerjavi z ekološko in lokalno pridelavo.

Razpravljali bomo o tem, iz kje izhaja odločitev glede zauživanja mesa, gre tu za racionalno zadevo ali temelji zgolj na tradiciji in sklicevanju na subjektivne trditve. Poglobili se bomo v tematiko širjenja sočutja do drugih ter pogledali, kako lahko drugim pomagamo z enostavnimi dejanji.

Na koncu nam bo Maja Hrovat predstavila še osnovne trike veganske kuhinje kot so priprava domačega rastlinskega mleka, jajčne alternative v sladkem in slanem pecivu, skrivnosti aquafabe ter priprava okusnega drobljenca za različne hranljive jedi. Prejeli boste zloženko s kar 28 recepti in zbirko informacij o predavanih tematikah.

*Podatki, vključeni v predavanje, izhajajo iz stališč najbolj priznanih in največjih organizacij na področja prehrane, zdravja in okoljevarstva (AND, WHO, UN in FAO).

Cena? BREZPLAČNA udeležba in degustacija

Dogodek na FB