49. Veganski pohod za Vsakogar - Vremščica (1027 m) & Debeli rtič (28 m)

vremščica_570.png
 
Kdaj? Nedelja, 18.6.2023, ob 9:00 (odhod iz Ljubljane ob 8:00)
Kje? Štartamo iz parkirišča ob glavni cesti v Senožečah (560 m) kjer se nahajajo planinske oznake za Vremščico
Kako? Prijavi se preko obrazca
 
Pozdravljeni vsi ljubitelji hribov, narave ter prijetne družbe. To nedeljo nas čaka prav poseben pohod – osvojili bomo namreč kar 2 vrhova, šli na veganski sladoled v Koper ter skočili v naše Jadransko morje. Najprej nas čaka vzpon na Vremščico (1027 m) kjer bomo naredili 500 m višinske razlike, nato pa se bomo odpeljali do Ankarana kjer bomo v slabih 45-ih minutah osvojili še zadnji vrh Slovenske planinske poti oz. Tranzverzale.
 
Hodili bomo v skupini s tempom najpočasnejšega, zato naj vas ne skrbi glede kondicijske pripravljenosti. Obvezna je primerna gorska obutev ter tudi kakšna vetrovka, zelo priporočene pa so tudi pohodniške palice.
 
Ko osvojimo oba omenjena vrhova pa se podamo na prvo primerno plažo in skočimo v vodo, se odpeljemo kakšne restavracije z vegansko ponudbo, izlet pa sklenemo v Kopru pri Sladoledarni kjer si privoščimo več kot zaslužen veganski sladoled.
 
Vremščica je pogorje, ki se razteza med Senožečami, Pivko in Divačo. Najvišji vrh pogorja je Velika Vremščica. Razgled z vrha sega od Dolomitov, Julijskih Alp, prek Nanosa do Kamniško Savinjskih Alp ter prek Javornikov, Snežnika in Slavnika do Jadranskega morja.
 
Debeli rtič je rt ob slovenski obali, nahaja pa se v bližini meje z Italijo. Z roba rta, do kamor vodi tudi Slovenska planinska pot (SPP), se nam odpre lep pogled proti morju.
Žig zadnje kontrolne točke SPP se nahaja na recepciji Hotela Arija.
 
PRIJAVA:
Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da nam svojo udeležbo sporočite preko zgornjega obrazca, najkasneje do sobote zvečer. Podatki v obrazcu so namenjeni temu, da bomo na dan pohoda vedeli, ali moramo še koga počakati ali ne. Kdor potrebuje/nudi prevoz, naj to prav tako zabeleži, da se nas bo pohoda lahko čim več udeležilo in da narave po nepotrebnem ne onesnažujemo. Za dodatna pojasnila smo vam na voljo na info@vegan.si.
 
NA DAN POHODA:
Dobimo ob 9:00 na parkirišču ob glavni cesti v Senožečah, kjer se nahajajo planinske oznake za Vremščico.
Iz Ljubljane pa bomo štartali s parkirišča na Dolgem mostu ob 8:10.
V primeru, da ste potrdili svojo udeležbo in vseeno ne morete priti, to spremembo prosim sporočite vsaj eno uro prej.
 
Dostop do izhodišča, opis poti in dodatne informacije:
Vremščica (1027 m):
Senožeče - Vremščica (hribi.net)
Debeli rtič (28 m):
Debeli rtič (hribi.net)
 
O VEGANSKIH POHODIH ZA VSAKOGAR:
Veganski pohodi za vsakogar so, kot je že zapisano v imenu, namenjeni vsem. Organizirani so s strani prostovoljcev Slovenskega veganskega društva, udeležba na pohodih pa je na lastno odgovornost. S pohodi želimo porušiti mit, da vegani in šport ne gredo skupaj, saj je resnica ravno nasprotna. S pohodi bomo poskusili tudi izboljšati in podpreti ponudbo veganskih obrokov v gorskih kočah. Ter najbolj pomembni namen - želimo ob dobri družbi preživeti več časa v naravi.
 
Slovensko vegansko društvo:
www.vegan.si
Veganski izziv:
www.izziv.si