17. Veganski Pohod za Vsakogar - Menina planina

 

dogodek_pohod_menina.jpg

 

Kdaj? Nedelja, 17. 2. 2019, ob 9:00 (štart iz Ljubljane ob 8:00)
Kje? Štartamo v bližini avtobusne postaje pred vasjo Golice.
Kako? Prijavi se z sms-om na 068 160 332 (Robert)

 

Pozdravljeni vsi ljubitelji hribov, narave ter prijetne družbe. Na prejšnjem (drugem) letošnjem Veganskem Pohodu za Vsakogar, smo se po daljšem času podali v sorazmerno bližino Ljubljanske kotline, na Krim (1107 m).
Kljub delni zaskrbljenosti pred snežnimi padavinami ter potencialnim slabim vremenom, nas je po poti ter na vrhu pričakalo sonce, ki je še lepše obarvalo pravo zimsko idilo.

Skupno se nas je zbralo 11 plus moja najbolj zvesta obiskovalka Veganskih pohodov – vsem dobro poznana psička Emily.
Na vrhu so nam postregli z veliko porcijo zelo okusnega in nasitnega ričeta, nekateri so naročili čaj, drugi pivo, v kočo pa je za spremembo lahko prišla tudi Emily, kljub temu, da je bilo zelo veliko obiskovalcev.
Ker se nam nikamor ni mudilo, smo si v koči lahko vzeli dovolj časa za konkretno druženje ter spoznavanje, na poti nazaj pa smo lahko brezskrbno uživali v kepanju ter ostalih zimskih norčijah.

Predenj povem kaj več o Menini planini, naj vas spomnim oz. vam predstavim posebnost v letošnjih Veganskih Pohodih za Vsakogar – TEKMOVANJE za NAJ VEGANSKEGA PLANINCA/PLANINKO v LETU 2019, in sicer:
Od prvega pohoda (Sinji vrh, 13.1.19) do pohoda na Triglav (neko nedeljo v septembru) bomo s posebnim žigom beležili vaše obiske in tisti, ki bo prvi dobi posebno medaljo, 2. in 3. mesto (vključno s prvim) darilno vrečko in PRVIH DESET (vključno s prvimi tremi mesti) dobi posebno športno majčko z našim logotipom in nazivom: VEGANSKE GORSKE KOZE. Trenutno so v vodstvu z dvema obiskoma v dveh letošnjih pohodih: Tilen iz Kamnika, Aleš iz Kranja in Luka iz Celja.

Vsak nov pohod se odpravimo na drug konec Slovenije, zato smo se tokrat odločili, da se podamo na (zgornje) Savinski konec. Naslednjo nedeljo (17. 2.) se torej odpravljamo na Menino planino (1453 m), ki je z 878 metri višinske razlike nekoliko višja in daljša destinacija od Krima izpred dveh tednov.
V koči na vrhu pa se bomo tudi okrepčali, zato mi prosim najkasneje do petka (15.1.19) sporočite koliko bi vas tam kaj pojedlo. Katere veganske jedi bojo na voljo vam bomo naknadno objavili v dogodku na facebooku.
Vzpon na Menino planino bo trajal približno 3 ure, štartamo pa iz parkirišča v bližini doma v Iškem Vintgarju. Hodili bomo v skupini s tempom najpočasnejšega, zato naj vas ne skrbi glede kondicijske pripravljenosti. Obvezna je primerna gorska obutev, priporočene so pohodne palice, topla oblačila ter morda tudi manjše dereze in gamaše, saj nas znajo proti vrhu pričakati snežne razmere.


Dom na Menini planini se nahaja ob večjem travniku, s katerega se nam odpre lep razgled na najvišje vrhove Kamniško Savinjskih Alp. V neposredni bližini doma, ki je odprt v poletni sezoni, sicer pa le ob sobotah, nedeljah in praznikih, je nekaj igral za otroke. Na drugi strani travnika, pa se nahaja manjša kapela, ki je posvečena Mariji Snežni.
Tokrat imajo (tudi) Korošci priložnost, da popravijo svojo šibko udeležbo s zadnjega pohoda v njihovih koncih – Smrekovca (13. VPV - 18. 11. 2018), ki smo se ga udeležili le štirje :)

PRIJAVA:
Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da nam svojo udeležbo sporočite preko sms-a na telefonsko številko 068 160 332, če je le mogoče do petka (15. 2. 2019). V sms-u javite svoje ime, tako bomo na dan pohoda vedeli, ali moramo še koga počakati ali ne. Kdor potrebuje/nudi prevoz, naj pove, da se nas bo pohoda lahko čim več udeležilo in da narave po nepotrebnem ne onesnažujemo. Za dodatna pojasnila smo vam na voljo.

NA DAN POHODA:
Dobimo se na primernem mestu za parkiranje ob avtobusni postaji malo za črpalko pred vasjo Golice. Iz Ljubljane pa bomo štartali iz parkirišča pri Hoferju na Chengdujski 1 (na vzhodnem koncu Fužinskega naselja) ob 8:00. V primeru, da ste potrdili svojo udeležbo in vseeno ne morete priti, to spremembo prosim sporočite vsaj eno uro prej.

Dostop do izhodišča, opis poti in dodatne informacije:
http://www.hribi.net/izlet/golice_dom_na_menini_planini_/3/193/2948

O VEGANSKIH POHODIH ZA VSAKOGAR:
Veganski pohodi za vsakogar so, kot je že zapisano v imenu, namenjeni vsem. Organizirani so s strani prostovoljcev Slovenskega veganskega društva, udeležba na pohodih pa je na lastno odgovornost. S pohodi želimo porušiti mit, da vegani in šport ne gredo skupaj, saj je resnica ravno nasprotna. S pohodi bomo poskusili tudi izboljšati in podpreti ponudbo veganskih obrokov v gorskih kočah. Ter najbolj pomembni namen - želimo ob dobri družbi preživeti več časa v naravi.

Slovensko vegansko društvo:
www.vegan.si

Veganski izziv:
www.izziv.si