Tekaška skupina Vegan.si

 

clanek_Rok_Matjaz_K24.jpg

Konec poletja naznani končano tekaško sezono, ki je bila letos nadvse uspešna. Po tradicionalnem Teku za živali, ki ga vsako leto priredimo na dan Teka trojk, smo v Slovenskem veganskem društvu oblikovali ekipo Vegan.si tekači. Glavni namen skupine je spodbujanje aktivnega in etičnega življenja, druženje ob tedenskih tekih ter skupno udeleževanje tekaških prireditev. Do sedaj smo izvedli 10 skupnih tekov s poletnim premorom. Tečemo vsak ponedeljek popoldne v okolici Ljubljane. Lokacije so različne: Rašica, Rožnik, ob Savi, Pot spominov in tovarištva itd.  Običajno tečemo približno uro v zmernem tempu,. Tako je udeležba primerna za vse stopnje pripravljenosti, saj je glavni namen druženje. Poleg rednih tedenskih tekov smo bili v tem času prisotni na mnogih prireditvah v Sloveniji in tujini.

clanek_Tedenski_tek-2.jpg

Letošnji Tek za živali smo poleg Teka trojk v Ljubljani (teklo je 60 tekačev oz. 20 trojk) izvedli še na gorskem ultramaratonu Vipavske doline (9 tekačev), nekateri pa smo prehodili celotno Pot spominov in tovarištva okoli Ljubljane (12 pohodnikov). Na Ultra-Trailu Vipavska dolina smo tekli na vseh razdaljah. Sindis Čufer, Irenej Suban ter Volodymyr Stalynskyi so tekli na 30-kilometrski razdalji, Ana Čufer je pretekla 50-kilometrsko traso, kjer je dosegla odlično 2. mesto med ženskami, na mnogo daljši, 100-kilometrski trasi, smo tekli Matjaž Vrhunc, Rok Forstnerič, Anja Komic Golar ter Anže Sobočan, ki je dosegel odlično 2. mesto v svoji kategoriji in 4. mesto skupno, Andraž Renko pa je uspel premagati najdaljšo in najtežjo, 160-kilometrsko razdaljo (7000 višinskih metrov) okoli  celotne Vipavske doline. 

clanek_studentski tek na grad_Ana.jpg

Kmalu po uspešnem Teku trojk in UTVV smo začeli s tedenskimi teki in se udeleževati raznih drugih dogodkov. Junija je Ana Čufer najprej slavila na Študentskem teku na grad v Ljubljani, kjer je že 4. zapored osvojila najvišjo stopničko. Nekaj dni kasneje, 8. junija , se je udeležila Ultra traila Madžarske v mestecu Szentendre severno od Budimpešte, kjer je zasedla vrhunsko prvo mesto ter celo 6. absolutno na 30-kilometrski razdalji. Naslednji vikend, 15. in 16. junija, se je v Podbrdu odvil 103-kilometrski Ultra Pušeljc trail s 6600 višinskimi metri, ki je potekal preko Črne prsti, Porezna, Blegoša in Ratitovca. Udeležil se ga je Anže Sobočan in dosegel 1. mesto v kategoriji ter 4. mesto skupno s časom 14 ur in 53 minut.

clanek_AnaC_MontBlanc.jpg

Zadnji vikend  v juniju se je Ana Čufer udeležila slavnega Mont Blanc maratona v Chamonixu v Franciji, prvega teka svetovnih ikoničnih tekov, zbranih v sklop z imenom Golden trail series. Teka se je udeležilo mnogo tekačev s celega sveta, Ana pa je dosegla odlično 13. mesto. Isti vikend se je naš tekaški član Andraž Renko, ki živi na Cipru, udeležil Midsummer madness off-road coastal maratona in dosegel 5. mesto. Tek poteka ob obali, mimo letališča, kjer letala vzletajo in pristajajo nad njihovimi glavami, kar je precej svojevrstna izkušnja. Tri tedne kasneje se je Ana udeležila teka Dolomyths skyrun v Dolomitih, prav tako v sklopu Golden trail series. Trasa poteka iz mesteca Canazei v Val di Fassa na 3152 metrov visok Piz Boe ter nazaj v dolino. V svetovni konkurenci je dosegla odlično 15. mesto.

clanek_Marko_K24.jpg


9. avgusta je bil premierno organiziran K24 ultra trail, prirejen po Koroškem hribovskem izzivu z imenom K24 (izziv pohodnik oz. tekač premaga v 24 urah), ki poteka preko glavnih vrhov Koroške: Peca, Olševa, Raduha, Smrekovec in Uršlja gora. Poti so dodali še 7-kilometrski tek skozi opuščen Mežiški rudnik, kar je bila neverjetna in svojevrstna izkušnja. Tek je privabil zelo veliko tekačev, tudi iz tujine. Najdaljše, 100-kilometrske razdalje s 5400 metri višinske razlike, se je udeležilo  6 veganskih tekačev, Anže Sobočan, Rok Forstnerič, Matjaž Vrhunc, Anja Komic Golar, Tomaž Senica in Marko Krenker. Tekače je na trasi spremljala vročina in težji hribovit teren, pet tekačev pa je traso uspešno premagalo. Anže Sobočan je dosegel 4. v kategoriji ter skupno 7. mesto, Anja pa 10. mesto med ženskami. Že dva tedna kasneje, 24. avgusta, se je prav tako premierno odvil 85-kilometrski tek Pohorje Ultra Trail, ki se ga je udeležila Anja in dosegla 3. mesto med ženskami.

clanek_K24_cilj.jpg

Tekači smo napolnili baterije ter septembra zopet začeli z rednimi tedenskimi druženji v Ljubljani. V tem času se je za Ano Čufer odvilo kar nekaj uspešnih večjih tekem. Že v začetku meseca je zmagala na evropskem prvenstvu v amaterski radiogoniometriji (ARG, v disciplini KV). Kmalu zatem je osvojila državno prvenstvo v gorskem teku v disciplini gor-dol na Kotredež Trailu v Zagorju ob Savi ter se uvrstila na svetovno prvenstvo v gorskem teku, ki je potekalo 15. novembra v daljni Argentini. Vikend kasneje, 21. septembra, se je odpravila na zadnjo tekmo v sklopu Golden Trail Series, to je Ring of Steall na Škotskem. Na izjemno zahtevni, a lepi progi s skalnatim, blatnim in strmim terenom je pritekla do vrhunskega 6. mesta v svetovni konkurenci. Isti vikend je v Sloveniji premierno potekal Kranjska Gora Trail. Na 30-kilometrski razdalji je tekel Anže Sobočan, 60-kilometrsko traso pa je uspešno pretekla Anja Komic Golar. Anže je v svoji kategoriji dosegel 2. mesto. 

 clanek_AnaC_Drzavno.jpg

S tem smo glavnino tekaške sezone zaključili, seveda pa nadaljujemo z našimi tedenskimi teki v Ljubljani. Vabljeni vsak ponedeljek ob 18. uri na druženje ob aktivnosti. Dogodek z lokacijo in informaciji je objavljen na facebook strani Slovenskega veganskegadruštva, strani Vegan.si tekači in v skupini Tekaška skupina Vegan.si. Tekaške dosežke in skupna druženja redno objavljamo na strani Vegan.si tekači. Vabljeni, da se pridružite ekipi Vegan.si in se vidimo na stezicah!

clanek_K24 ekipa.jpg

 

clanek_Anze_K24.jpg

 

clanek_K24-1.jpg

 

clanek_Tedenski_tek_1.jpg

 

clanek_Tek_za_Zivali_UTVV.jpg

 

clanek_Andraz.jpg

 

Avtor: Rok Forstnerič
Datum objave: 1. 12. 2019