Ne čakajte, da se vaš zdravnik znebi slabe navade

novica_dr_greger.jpg

 

Tako kot je v 50.-ih letih večina zdravnikov kadila, tako jih večina danes uživa živila, ki prispevajo k epidemiji prehranskih bolezni.

Prepis zvočnega zapisa:

 

Ko je bil znani kirurg Michael DeBakey vprašan, zakaj so bile njegove raziskave o povezavi kajenja in pljučnega raka v 30.-ih letih prejšnjega stoletja tako rekoč prezrte, je moral ljudi opomniti na takratne razmere. Celotna družba je kadila. Kajenje je bilo v filmih. Bilo je povsod. Zdravstvena srečanja so potekala v ''težkih dimnih meglicah.'' Kajenje je bilo kratko malo normalno. Bilo je, kot da bi razprave glede cigaret in pljučnega raka v ameriškem Kongresu potekale v sobah, polnih dima. (Zanima me, kaj dandanes strežejo za zajtrk na srečanjih Odbora za prehranske smernice …)

V preteklosti sem govoril o znanem statistiku po imenu Ronald Fisher, ki je močno nasprotoval temu, kar je imenoval: ''propaganda … za prepričanje javnosti, da je (bilo) kajenje cigaret nevarno.'' Fisher je neprecenljivo prispeval statističnemu področju, vendar je bila njegova analiza pljučnega raka in kajenja pomanjkljiva, ker ni bil pripravljen preučiti celotnega obsega danih podatkov. Ta zadimljenost je bila morda posledica dejstva, da je bil svetovalec tobačne industrije, ali pa, ker je bil sam kadilec. Del njegovega odpora do zaznave nevarne povezave lahko iščemo v njegovi naklonjenosti kajenju – zaradi česar me zanima, ali so raziskovalci danes nepristranski do nekaterih ljubših živil.

Vedno znova se mi zdi ironično, ko vegetarijanski raziskovalci lastne prehranske odločitve navedejo kot potencialni konflikt interesov, medtem ko nisem niti enkrat med 70.000 članki o mesu v medicinski literaturi videl, da bi raziskovalec poudaril svoje ne-vegetarijanske navade – ker je to normalno.

Prav tako, kot je bilo včasih normalno kajenje. Le kako bi lahko bilo nekaj tako normalnega slabo zate? Poleg tega ne pokadiš ene cigarete in se zgrudiš mrtev, kajne? Rak potrebuje desetletja, da se razvije. Glede na to, da je v tistem času večina zdravnikov sama kadila in ni opazila nobenih takojšnjih škodljivih učinkov, niso želeli sprejeti niti možnosti za tako povezavo, kljub gori dokazov.

Morda je trajalo 25 let, da je poročilo splošnih kirurgov prišlo na dan, ter še dalj časa, da se jim je pridružila splošna medicina, vendar sedaj vsaj ne gledamo več oglasov, ki spodbujajo ljudi, naj: ''vdihavajo do biti svojega srca!'' Sedaj videvamo oglase centrov za nadzor in preprečevanje bolezni, ki se borijo nazaj.

Glede prehrambnih oglasov nam ni treba iti vso pot nazaj do: ''Meso … za obrambo srca'' ali ''Hranljiva slanina'' ali do zdravnikov, ki predpisujejo meso ali sladke pijače, ko smo že pri tem. ''Hvala bogu!'' ''Trix vas bo zasvojil!'' Vemo, da je stanje slabo, ko najbolj zdravorazumski prehranski nasveti prihajajo od oglasov za cigarete.

V današnjih časih lahko vidimo hot doge s certifikati Ameriškega združenja za srce in nasvete za mesni sir. In katero živilo med vsemi na trgu je bilo prvo, ki je pridobilo napis ''Otroci jedo pravilno'' Akademije za prehrano in dietetiko? Je bilo jabolko? Morda brokoli? Ne, bil je sir ameriškega konglomerata Kraft.

Danes, tako kot je avantgarda poskušala reševati življenja v 30.-ih, 40.-ih in 50.-ih letih prejšnjega stoletja, obstajajo ljudje, ki prevračajo oglase o tem, kaj lahko naredite s svinjsko zadnjico, v to, kar lahko svinjina naredi vaši zadnjici. Dober primer je kampanja Zdravstvenega komiteja za odgovorno medicino z naslovom ''Meso je nov tobak.'' Kot je dr. Barnard poskušal razložiti v uvodniku Zbornika za etiko ameriškega zdravniškega združenja: ''rastlinske diete lahko štejemo za prehranski ekvivalent prenehanja kajenja.''

Koliko ljudi mora še umreti, preden bo tudi Center za nadzor in preventivo bolezni začel spodbujati prebivalce, naj ne ''čakajo na operacijo na odprtem srcu,'' preden začnejo jesti zdravo?

Vendar, kot nam ni treba čakati, da naš zdravnik neha kaditi, preden bi tudi sami prenehali, tako nam tudi ni treba čakati, da naš zdravnik obišče predavanja o prehrani ali prečisti svojo prehrano, preden izberemo bolj zdravo hrano zase. Zdravniki nimajo več profesionalnega monopola nad zdravstvenimi informacijami.


novica_doktor_kim_williams.jpg


Priča smo demokratizaciji znanja. In tako moramo, dokler se sistem ne spremeni, prevzeti osebno odgovornost za naše lastno zdravje in za zdravje naše družine. Ne moremo ponovno čakati, da družba dohiti znanost, ker gre za življenje ali smrt.

Dr. Kim Allan Williams je postal predsednik Ameriškega kardiološkega kolegija in vprašali so ga, zakaj sledi lastnemu nasvetu glede rastlinskega prehranjevanja. ''Ne skrbi me umiranje,'' je odgovoril dr. Williams: ''le ne želim, da bi bila to moja lastna krivda.''

 

Vir: nutritionfacts.org
Pripravila: Monika Lavrič
Datum objave: 12.8.2017