Članki

V kategoriji Članki boste našli intervjuje, prevode zanimivih besedil, poglobljene razprave o veganstvu in druge zanimive prispevke.
Čemu veganstvo, če je narava plenilska?

Objavljeno jul 1, 2013

Rutinirano nasilje, ki ga izvajamo nad živalmi zaradi hrane, pogosto upravičujemo s trditvijo, da na tem planetu živimo skupaj s plenilskimi mesojedci. Ali nismo torej tudi mi plenilski mesojedci?


Pogovor z Willom Tuttlom

Objavljeno jun 30, 2013

Intervju z dr. Willom Tuttlom, učiteljem, avtorjem, glasbenikom, duhovnim aktivistom in avtorjem Hrane za mir.


Je prepričanju v človeško superiornost odbila zadnja ura?

Objavljeno jun 26, 2013

Človeštvo je dolgo verjelo, da ima zaradi empatije, jezika in uporabe orodja pravico, da se postavlja nad druge vrste. Čas je, da začnemo živali razumeti kot osebnosti in jim priznati ustrezne pravice.


Superbakterije

Objavljeno jun 24, 2013

Superbakterije so bakterije odporne na antibiotike. Povzročijo lahko resne bolezni in infekcije, razlog za njihovo visoko odpornost pa gre iskati v pretirani in nepotrebni uporabi antibiotikov s strani mesne industrije.


Razkrivanje resnice nosilcem oblasti: Razumevanje dominantne pripovedi prehranjevanja z živalmi za krepitev veganstva in spremembo družbe

Objavljeno jun 23, 2013

Kot vegani si ne prizadevamo samo za to, da bi ljudje nehali jesti meso; ciljamo na revolucionarni preobrat v družbeni zavesti, ki bi nasilno in zatiralno kulturo preobrazil v nenasilno in liberalno.


Od ostrostrelca do aktivista za pravice živali

Objavljeno jun 18, 2013

Osebna izpoved Damiena Maderja o njegovi preobrazbi iz lovca in ostrostrelca avstralske mornarice v zagovornika pravic živali in ohranjanja divjine.


Iskanje božanske matere znotraj nas

Objavljeno jun 17, 2013

Razmišljanje dr. Willa Tuttla o hrepenenju po ženski senzitivnosti, prijaznosti in materinski vzgoji, ki je zatrto s strani obstoječih družbenih vzorcev, zlasti s kulturno pogojenimi navadami uživanja mesa.


Če jeste raznoliko rastlinsko prehrano, vam ni potrebno skrbeti za posamezna hranila.

Objavljeno jun 17, 2013

Izvleček iz knjige Whole: Rethinking the Science of Nutrition avtorja T. Colina Campbella.


Intervju z Jeffom Novickom

Objavljeno jun 1, 2013

Intervju s strokovnjakom za dietetiko in prehrano Jeffom Novickom o njegovem delu, preteklosti, sedanjosti in prihodnosti ter o tem, kako najti prave informacije o zdravi prehrani.